038 44 77 600 (24/7 overlijden melden)

Dementievriendelijke uitvaart

Hoe neem je afscheid wanneer je geheugen je in de steek laat? 

Dementievriendelijke uitvaartzorg

Hoe neem je afscheid wanneer je geheugen je in de steek laat? En ook, tel je nog wel mee wanneer je het allemaal niet meer kunt bijhouden?

In mijn huidige werk als uitvaartbegeleider kom ik bij families waarin dementie een rol speelt. ‘Let maar niet op vader/moeder, die is dement’ is een veel gehoorde uitspraak. Voor mij is dat juist een uitnodiging om de echtgenoot of echtgenote bij het afscheid van zijn of haar dierbare wederhelft te betrekken. De training ‘dementievriendelijke uitvaartzorg’ die samen met de Alzheimer Stichting tot stand is gekomen heeft mij meer tools gegeven hier
nog beter op in te spelen.

Ervaring met dementie en uitvaart

Mijn eigen ervaring op dit vlak begon in januari 2007, toen mijn vader overleed. Zelf zat ik nog niet in het vak. Mijn moeder had toen al de ziekte van Alzheimer. Mijn ouders woonden niet meer in hun vertrouwde omgeving en mijn moeder was behoorlijk ver met haar gedachten.

Bij het regelen van de uitvaart van mijn vader was de logistiek om en de zorg voor onze moeder een apart agendapunt. Het was namelijk ondenkbaar dat onze moeder niet aanwezig zou zijn bij het afscheid van haar echtgenoot, onze vader. Niemand kon ons vertellen hoeveel ze er van mee zou krijgen, maar dat vonden we niet belangrijk. Het ging ons om het moment, om het samenzijn.

Mijn vader was een Amsterdammer, woonde sinds 1952 in Hattem en omdat er destijds geen plek was voor twee mensen in een verpleeghuis in de buurt, is hij samen met mijn moeder eind 2006, vlak voor Kerst, verhuisd naar een verpleeghuis in het westen van het land, waar ze wel samen konden blijven. Allesbehalve ideaal, maar samen. Toen hij daar vijf weken later overleed hebben wij besloten hem terug te brengen naar Amsterdam en mijn moeder was daarbij aanwezig. Ze is gehaald, en ook weer teruggebracht, door één van mijn broers. Altijd was één van ons aan haar zijde. Het was een warm, intiem afscheid met alleen de kinderen en kleinkinderen en een paar hele goede vrienden van onze ouders die wisten hoe de vork in de steel zat. Ze kreeg aandacht en liefde van alle genodigden en genoot daar zichtbaar van. De aanleiding van dit samenzijn was ze immers al weer vergeten.

De dag na het afscheid bezocht ik haar weer. Ze was in goede doen. Ze vertelde dat ze niet meer wist waar ze gisteren was geweest, maar wel dat het haar een fijn gevoel heeft gegeven. En dat fijne gevoel had ze nu nog. Ze had werkelijk geen idee dat haar echtgenoot was overleden en dat een dag eerder het afscheid had plaatsgevonden.

In de periode na het overlijden van mijn vader bezocht ik mijn moeder iedere week. Anderhalf uur rijden heen en anderhalf uur rijden terug. En het gebeurde met enige regelmaat dat ze mij in de auto vroeg, wanneer ik met haar op weg was naar het strand, ‘of papa wel wist dat ze met mij mee was’. Ik keek dan even opzij, legde een hand op haar arm en zei ‘ik denk het wel Mam’…

Samen dementie vriendelijk uitvaartzorg

‘Je bent zo goed als je laatste uitvaart’

Beeldmerk logo Akkerhoeve uitvaarten

"Lieve Liesbeth en Saskia, dank voor de geweldige steun en zorg die jullie op de zwartste dagen van ons leven hebben gegeven! Het maakte de dagen lichter en leefbaarder door er samen stap voor stap door heen te gaan.

Met hartelijke groet,"

Marco Annot

Beeldmerk logo Akkerhoeve uitvaarten

"Saskia, Liesbeth en Marieke,
Mede dankzij jullie was de uitvaart van onze moeder prachtig, respectvol en intiem.
Bedankt door jullie professionele inzet, zonder oog te verliezen voor de emoties die er spelen. Woorden die te binnen schieten zijn: daadkracht, meedenken en empathie. Jullie aanwezigheid tijdens één van de moeilijkste dagen uit ons leven was als een warme deken. Geweldig!"

Margot

Beeldmerk logo Akkerhoeve uitvaarten

"Warm, betrokken maar ook professioneel en duidelijk. En dat heeft ervoor gezorgd dat wij met zoveel voldoening en tevredenheid terugkijken op ons afscheid van papa, hoe verdrietig ook. Daar kan ik je niet genoeg voor bedanken!

Lieve groet,"

Anouk

Akkerhoeve uitvaarten

Akkerhoeve uitvaarten ster logo

Adres

Mosweg 1
8191JN Wapenveld

Bel bij een overlijden dag en nacht

038 4477600  

Volg ons

Samen dementie vriendelijk uitvaartzorg Akkerhoeve uitvaartzorg